280544840_686019065813332_6587078487982233154_n.jpg

TILLBAKA TILL FRAMTIDEN
GOTTSUNDASKOLANS VÅRSHOW ÅK 9
17-19 MAJ 

Gottsundaskolans vårshow är ett samarbete som sträcker sig nästan 20 år tillbaka. Varje år jobbar alla elever i åk 9 med det som blir deras avslutningsshow, då de säger hejdå till grundskolan. Sedan 2015 står Karen Monie, pedagogisk ledare på GDT, för regi. Manus skrivs av eleverna tillsammans med Karen under hela läsåret.

Detta år är titeln på vårshowen TILLBAKA TILL FRAMTIDEN. Showen handlar om minnen, längtan tillbaka till att vara barn och att känna stress och osäkerhet inför framtiden. Men också att vi kan klara av mycket tillsammans.

"VAD BETYDER GOTTSUNDASKOLANS VÅRSHOW FÖR MIG?"
- KAREN MONIE, VERKSAMHETSLEDARE PEDAGOGISK VERKSAMHET

 

Sedan 2015 har jag mött nästan 1000 elever i vårshower. Elever som är i 15-16 årsåldern, elever som börjar bli redo att ta sina första kliv in i gymnasiet eller vuxenlivet, och äntligen lämna grundskolan. Jag möter elever som aldrig satt sin fot på en scen förut och andra elever som ser scenen som sitt andra hem.

 

Det jag alltid blir imponerad av är hur många elever som faktiskt blir engagerade. När applådtacket repeteras timmarna innan första premiären, blir jag varje år helt golvad av att vi har ännu en gång rott det här i hamn.

 

Det är så många pusselbitar som måste passa ihop innan allt faller på plats, och det är just det som driver mig framåt som regissör. Längtan efter att få se slutresultatet som har en berättelse för varje vårshow.

 

Alla elever är olika, alla årskurser har sina utmaningar och detta är något jag har lärt mig under årens lopp. För även om jag har utvecklat en tydlig struktur ena året så är det en ny som behövs nästa år.

 

En anledning till varför jag aldrig tvekat att anta ett nytt vårshowsprojekt, är den oerhört lärorika inblicken vi pedagoger får av ungdomarna, deras jargong, deras kommunikation, språk, musik, kultur, deras vardag i skolan, bland vänner, klasskompisar och lärare. Vi får ett fönster in i deras vardag som är oerhört viktigt för oss på Gottsunda Dans & Teater.

Vi får en relation med skolan och lärare som fördjupar förankringen i området. Att kunna gå den korta biten till Ica på lunchrasten och hunnit heja på tiotals elever på väg dit. Det betyder så mycket för mig, det är ett bevis på att jag känner området, jag känner ungdomar i området och de ser mig som ett bekant ansikte.

Vem vet, kanske några av dessa elever under årens lopp har hittat sitt yrke i kulturen. För andra så är vårshowen ett minne för livet. Vårshowen är veckan de lärde känna så många i sin årskurs och kanske inser att så många vuxna tror på de. De är framtiden dessa ungdomar och det gör mig så otroligt hoppfull. Vårshowen gör mig till ett bättre pedagog för varje gång och varje år.

 

Karen Monie