686.jfif

PÅ REN SVENSKA

EN FÖRESTÄLLNING OM NATIONALISM, RASISM OCH SVENSKHET
REGIONTEATER VÄST
21-22 JANUARI
FRÅN 14 ÅR
FÖR SKOLOR ÅK 8
Obs! Vaccinpass krävs för detta evenemang
En stuga. Två bröder och en syster som inte kände till varandra träffas första gången. Lite renoveringsiver på det med klassisk svensk snickarglädje. Men vem hör egentligen mest hemma i stugan?

På ren svenska är en föreställning som undersöker vad det är att vara svensk. Hur skapas en nationell tillhörighet? Hur blir man svensk? Vem får vara med i den gemenskapen?

Regissör för föreställningen är Lars Melin, tidigare konstnärlig chef på Regionteater Väst. Lars har bland annat regisserat hyllade föreställningarna Oroarna och På väg för teatern och har även haft regiuppdrag på Backa teater, Riksteatern och Uppsala Stadsteater, för att nämna några.

För scenografi- och kostymidé står Peter Johansson, en av landets intressantaste samtidskonstnärer med en rad uppmärksammade nationella och internationella utställningar och konstprojekt. Detta är första gången som Peter jobbar med scenografi- och kostymdesign för en teaterproduktion.

PANELSAMTAL LÖRDAG 22 JANUARI KL. 15.15

Efter lördagens föreställning kl. 14.00 bjuds publiken in till fika och ett panelsamtal på Kulturpunkten i Gottsunda Kulturhus. Samtalet riktar sig till dem
som jobbar inom kultursektorn i Sverige idag, men kan ses av alla som sett föreställningen den dagen. Den fråga som ställs panelen är ”Vilka förutsättningar finns i Sverige idag för att göra scenkonst om samhälle och samhällsfrågor?”.

I samtalet deltar konstnärliga ledare för fyra av Sveriges teatrar:

Nadja Hjorton, konstnärlig ledare på RegionTeaterVäst
Lars Melin, konstnärlig ledare Backa Teater
Nils Poletti, konstnärlig ledare Östgötateatern
America Vera-Zavala, Gottsunda Dans & Teater

SPELTIDER

 

Fredag 21/1 kl. 13.00 (skolor)

Fredag 21/1 kl. 19.00

Lördag 22/1 kl. 14.00

LÄNGD: CA 45 MIN

MÅLGRUPP: ÅK 8 / FRÅN 14 ÅR

BILJETTER

Kostnadsfritt för skolor

Biljettpris offentliga föreställningar

  • Ordinarie 150 kr

  • Pensionär/student 90 kr

  • Barn/ungdom 50 kr

_______________

MEDVERKANDE

Jan Coster
Iskra Kostić

Peter Lorentzon

AV

Lars Melin, Iskra Kostic, Peter Lorentzon, Jan Coster & America Vera-Zavala

REGI

Lars Melin

SCENOGRAFI & KOSTYM

Peter Johansson

LJUS

Anna Wemmert

DRAMATURG

America Vera-Zavala

OBS!


Du behöver vara vaccinerad mot Covid-19 för att delta i detta evenemang. Vaccinpasskontroll vid entré.

Begränsat antal platser.

"Föreställningen är sorgligt lik vår samtid, men viktigare än någonsin"
/.../
"Skildrar ett livsviktigt ämne med en stor skopa humor, men också med ett djupt allvar. Det här är en föreställning alla borde se"

Bohusläningen

"Ana, väl gestaltad av Iskra Kostic" /.../ "Jan Coster och Peter Lorenzon är ett radarpar med osviklig publikkontakt. Därför kan de utmana ungdomarna och röra sig ledigt mellan föreställningens olika delar och spelstilar. Från glättig inställsamhet till tydliga hot. Mitt i bryter en lek med tv-programmet 'På spåret' in. Den djupnar i allvar och naglar fast orterna Kode och Trollhättan. Platser för rasistiska dåd."
/.../
"Regissören Lars Melin kastar oss djärvt oss runt i en blandning av tydliga och försåtliga uttryck. Klasserna får mycket att prata om."

Göteborgs-Posten

"Verk av konstnären Peter Johansson ger sig lätt till känna genom det sätt de med humor attackerar fördomar och självgodhet. Stundom har hans verk kunnat framstå som rena scenografierna. Men Regionteater Väst är den första teater som fått honom att göra scenografi direkt för teater. Så gäller det också hans favorittema, att med narrens blick driva med svenskhet och nationalism. Den lilla anspråkslösa stugan på scenen kläs allt mer i dekorationer i kurbitstraditon och får till slut också en grind för att markera tillhörighet och utanförskap."
/.../
"Den käcka stämningen mellan två bröder, spelade med osviklig publikkontakt av Jan Coster och Peter Lorentzon, och halvsystern Ana (Iskra Kostic) blir långsamt och smygande allt mer hotfull och intolerant, till exempel när det gäller att markera beteende."

Alba.nu