VÄLKOMMEN TILL FÖRORTEN
KONFERENS I GOTTSUNDA KULTURHUS
30 AUGUSTI

Kultur i förort. En konferens för samtal om kultur, förort och den ojämlika brottsligheten. Tillsammans ska vi göra en tankeövning i vad Paolo Freire och Augusto Boal sagt om de kommit på besök till Gottsunda idag, hur kan deras förtrycktas pedagogik och teater appliceras på samhället.

Medverkar gör bland annat Nicolas Lunabba, Irene Molina och Felipe Estrada.

30 augusti 2022, Gottsunda Kulturhus

TIDER
kl. 10.00 - 16.30

Se detaljerat program nedan.

ANMÄLAN

 

Anmälningsavgift 60 kr

PROGRAM

 

10.00 Kaffe, macka och mingel

 

10.30 Inledning, Välkommen till förorten

 

11.00 Paolo Freire och Augusto Boal i förorten

Vad hade Paolo Freire och Augusto Boal sagt om debatten om förorten, vad hade de sagt och gjort kring situationen i förorten och i dessa omkringliggande samhälle.

Samtal mellan Patricia Lorenzoni författare, forskare på Cemfor och America Vera-Zavala, verksamhetsledare på Gottsunda Dans & Teater. 

 

Patricia Lorenzoni är idéhistoriker knuten till Centrum för Mångvetenskaplig forskning om rasism vid Uppsala universitet, och författare. Hon har skrivit förordet till den svenska nyutgåvan av Paulo Freires De förtrycktas pedagogik.

 

America Vera-Zavala är, förutom verksamhetsledare på GDT, dramatiker, regissör, författare, politisk aktivist m.m.. Hon har många års erfarenhet av arbete med community-teater och Boals och Freires metoder.

 

12.00 Den ojämlika brottsligheten

Felipe Estrada är professor i kriminologi vid Stockholms universitet. Föreläsningen presenterar aktuell svensk och internationell forskning om brottsutvecklingen samt vilka åtgärder som är lovande och vilka som kan vara skadliga för att påverka vägarna in och ut ur brottslighet.  

13.00 Lunch

14.00 En ort för alla i en stad för alla

Medverkande:

Irene Molina, professor i urbana studier

Viviane Obaid, företagare

Cecilia Safaee, VD Hemmaplan

Jerry Shamge, företrädare TalangAkademin

Fler medverkande tillkommer.

15.00 Blir du ledsen om jag dör

Nicolas Lunabbas Sommar i P1 2021 hyllades för sitt mänskliggörande av unga som hamnar i våldsspiraler. Programmet byggde på ett utdrag ur det som nu blir hans debutbok. Lunabba är mångfaldigt prisad för sitt arbete med barn och unga. Han är verksamhetsansvarig på organisationen Helamalmö och en stark röst i samhällsdebatten. Samtalet leds av America Vera-Zavala

 

16.00 Avslutning

IMG_20220201_093248_997.jpg
Patricia Lorenzoni Niclas Fasth.jpeg
vårbybild_foto Jonas Rhezila (1).JPG
Nicolas Lunabba 1 Foto Jesper Klemedsson Sotomayor.jpg